2008. december 17., szerda

El kellett menni - avagy - közmeghallgatás a Hegyvidéki Önkormányzaton

Pokorni Zoltán polgármester úr vezetésével tegnap (2008. dec. 17-én) közmeghallgatást tartott a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőtestülete.
A majd' háromórás ülésen a közlekedés, parkolás, környezetvédelem fontos kérdései kerültek elő, a felszólaló polgárok célja a biztonságos, élhető Hegyvidék megőrzése volt. Ebben a törekvésükben együttműködő partnernek bizonyult az Önkormányzat, valamennyi felszólaló érdemi válaszokat kapott, egyértelművé vált: a kerület Budapest dinamikusan fejlődő, jól kézben tartott vidéke.

Zugliget és Virányos ügyében, a 156-os busz tervezett, Szarvas Gábor és Zalai úti meghosszabbítását ellenzőket Sütő-Nagy Réka önkormányzati képviselő, Dr. Kelemen Éva és Kautnik András lakosok képviselték.
A felszólalás elején köszönetet mondtunk az önkormányzat vezetésének határozott fellépéséért az utcában lakó több száz család és az utcát használó több ezer ember ember nevében (Máltai-központ, plébánia, játszótér, üzeletek, bölcsőde, iskolák). Megköszöntük Sütő-Nagy Rékának, Somogyvári Sándornak az együttműködő, sok munkát.
Majd a kialakult helyzetre hivatkozva (ld. Paraméterkönyv újabb módosítása, 291-es járat lehetséges megszüntetése) kértük, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezzen tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal, hogy az ügyben tartandó fővárosi szavazáson a kerület érdekei, véleménye is megjelenjen. Ellenkező esetben félő, hogy a főváros hivatalnokai által az íróasztalnál kidolgozott embertelen és szakszerűtlen koncepciót fogad el a Főváros Városüzemeltetési Bizottsága.

Pokorni polgármester úr válaszában kifejtette, hogy vannak olyanok, ill. kapott olyan levelet(természetesen nem a Szarvas Gábor útról), mely a156-os busz meghosszabbítását támogatja .
De azt is határozottan kijelentette, hogy a Hegyvidéki önkormányzat továbbra sem támogatja a buszjárat átvezetését az arra műszakilag és forgalomtechnikailag alkalmatlan utcán.

A zugligeti és virányosi közlekedéssel kapcsolatban még két érdemi megjegyzés hangzott el Lovas Pál alpolgármester úr részéről. Egyrészt jelezte, tudnak a Szarvas Gábor és Dániel út lakó-pihenö övezetté alakításának kérelméről, vizsgálják ennek lehetőségét. Majd az Árnyas úti lakosok nevében egy úriember kérte a további forgalomcsillapítást az elviselhetetlenné váló és balesetveszélyes tranzitforgalom miatt a környéken. Polgármester úr és alpolgármester úr válaszában a kialakult helyzet rendezését fontosnak tartották, megállapították, hogy kiemelt problémaként kezelik a Hegyvidéket "tönkretevő" tranzitforgalom csökkentését.

Szerkesztői megjegyzés:
Nagyon fontosnak tartom, hogy ott voltunk a meghallgatáson. Egyrészt Pokorni polgármester úrnak, munkatársainak és képviselőnknek kifejezhettük köszönetünket. Másrészt nagyon fontos volt bennük tudatosítnai, hogy a környék lakói és használói - elszórt kivételektől eltekintve - továbbra sem akarják a 156-os busz meghosszabbítását, mely nem más, mint a főváros pazarló gazdálkodásának megfizettetése a XII. kerület polgáraival.
Ha az ember gyereke iskolába megy, és tornacipő kell neki, nem mondhatjuk azt, hogy testnevelésen is használja a téli bakancsát, mert mindkettő lábbeli, így olcsóbb... Legfeljebb büdös lesz a gyerek lába, feltöri a cipő, vagy az első ugrásnál kibicsaklik a bokája. Ugyanígy nem csak anyagi szempontból kell vizsgálni azt a kérdést: ugyanígy elviselhetetlen körülményeket teremtene a buszjáratok rávezetése az arra alkalmatlan utcákra. Persze, nem a döntéshozóknak kell majd bakancsban sportolni...