2008. augusztus 27., szerda

Megvalósuló remények

Az ésszerű, környezetkímélő tömegközlekedésért folytatott küzdelmünk mérföldkőhöz érkezett.

A Városüzemeltetési Bizottság szerdai ülésén (2008. augusztus 27.) elfogadta a Főváros és a BKV közös javaslatát, melyhez Zugliget polgárai, a Szarvas Gábnor úton és környékén élők, valamint a XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat is hozzájárultak.


A Paraméterkönyv módosításának lényeges elemei:
1. A Szarvas Gábor úton nem lesz busz. A 156-os vonala a mostani marad.

2. A 158-as (a helyi polgárok javaslata ellenére) hétköznap megszűnik. A 91-es busz betétjárataként új busz veszi át a megszűnő 158-as feladatát. A busz a Nyugati pályaudvarról indulva a Rózsadombon át a Gábor Áron utcán lehajtva éri el a Budagyöngyét, útvonala innen megegyezik a 158-as járatével (visszafelé ugyanígy).

3. A 158-as hétvégén közlekedik, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítson a Moszkva tér és a Libegő között.

4. Környékünket érintő változás még a 222-es busz, mely a Zugligeti úton halad Budakeszi irányába a Kuruclesi útig.

A 91-es busz II. kerületi szakasza ellen a Gábor Áron úton lakók nevében hangzott el tiltakozás az ülésen. Ennek következményeként az a javaslat született, hogy bizonyos monitorozási időszak után, szeptember 24-én visszatérnek a Gábor Áron útiak panaszára.
Azonban a BKV és a Főváros illetékesétől is azt a tájékoztatást kapjuk, amennyiben helyt is adnak a kifogásoknak, a BKV nem az eredeti terveket állítja vissza, tehát ha a 91-es járat útvonala eseteleg módosul is, a Szarvas Gábor úton akkor sem vezetnek buszt. (Esetleg a 158-ast állítják vissza? a szerk.)

Köszönetnyilvánítás
Bár nem a Zugligetben, ill. a Virányoson élők koncepciója valósult meg, melyet a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatott, mégis úgy érezzük, számunkra elfogadható (hangsúlyozzuk: nem is ideális!)megoldás született, reméljük, hogy életképsenek bizonyul az új megoldás, és a környéken lakók sokféle érdekét is ugyanúgy szolgálja, ahogy az eddigi rend.

Nem tudom, egy demokráciában az adófizető ÁLLAMPOLGÁR kötelessége-e köszönetet mondani azoknak a hivataloknak, szolgáltatóknak, melyeket ő tart fent adóforintjaiból.
Én mégis - engedtessék meg - a zugligeti és Szarvas Gábor úti lakók nevében köszönetet mondok
elsősorban a Hegyvidéki Önkormányzatnak, Pokorni Zoltán polgármester úrnak, önkormányzati képviselőinknek, Sütő-Nagy Rékának és Dr. Felső Gábornak, valamint Somogyi Sándornak és szakmai környezetüknek, hogy az önkormányzatiság szellemében az őket megválasztó polgárok érdekeit képviselték.
Köszönjük Tarsoly Andrásnak a BKV illetékesének és Pap Zsigmondnak a Főváros képviselőjének, hogy demokratikus, együttműködő módon, új koncepció kidolgozásával segítettek mindenki által elfogadható megoldást találni.

A továbbiakban kérjük tisztelt olvasóinkat, a környéken élőket, hogy gyűjtsék ötleteiket a Szarvas Gábor út forgalomcsillapításának hatékonyabbá és véglegesebbé tétele érdekében.
A szeptember 24-i Városüzemeltetési Bizottsági ülést követően ebben a témában lakossági fórumot fogunk tartani.

Kautnik András