2008. augusztus 30., szombat

Üröm az örömben – a megállapodás ellenére nincs 158-as hétvégén!!!!

Az augusztus 13-i lakossági egyeztetés után másnapra a BKV és a Főváros szakértői kidolgozták kompromisszumos javaslatukat, melyet aug. 14-én vitattak meg a XII. ker. önkormányzattal, és megállapodtak a részletekben. Ez nem csak szóbeli megegyezés volt, a Főváros írásban is megküldte a kerületnek a megállapodás szerinti javaslatot, melyet beterjeszteni ígért az aug. 27-i bizottsági ülésre. A beterjesztés lényeges pontjai a 156-os eddigi végállomásának megtartása, a 291 busz Libegőig való kihozatala és a 158-as hétvégi közlekedése volt, amint azt a blogon is kommunikáltuk.

A bizottsági ülésen a kerületből négyen is ott voltunk. Tanúsíthatjuk, hogy a beterjesztett paraméterkönyv módosítási javaslatot a bizottság egyhangúlag, a beterjesztéssel azonosan fogadta el. (Információink szerint a beterjesztést a bizottság tagjai kb. fél órával az ülés előtt kapták kézhez.)

Mindezek után meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a VEKE a 158-as busz teljes megszűnéséről tudósított honlapján. Felvetődik, hogy a Főváros és a BKV mégsem a megállapodás szerinti kompromisszumos javaslatot „íratta alá” a bizottsággal. Pap Zsigmond írásos megkeresésünkre így kommentálta a történteket:

« A Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság által elfogadott paraméterkönyvi módosítás értelmében a 158-as autóbusz szeptember 6-tól nem közlekedik. Az előterjesztésben is ez szerepelt. A teljesíménykorlát nem teszi lehetővé a jelenlegi hálózatban a 158-as hétvégi (szezonális) közlekedését.
A XII. kerületi Önkormányzat épületében volt lakossági fórumon elhangzottak javaslatok voltak. A javaslattétel során külön kitértem arra, hogy ezen javaslatok egészének, vagy részének elfogadása a Bizottság hatásköre, a teljesítményigény figyelembe vételével. Mivel a 158-as autóbusz hétvégi közlekedtetésére jelenleg nincs pénzügyi fedezet, valamint a Paraméterkönyv kialakítása miatt rövidtávon átszervezések nélkül ez a fedezet átcsoportosítással sem biztosítható, a szóban forgó járat nélkül indul be szeptember 6-án a környék közösségi közlekedési hálózata.
Amennyiben a Zugliget közösségi közlekedési igényeinek ellátása hétvégén nem teljesíthető a 291-es autóbusszal, akkor a VüKöBi elnökének döntése értelmében rövidített (2 hónapos) vizsgálati időszakot követően a lehető leghamarabb sort kerítünk a hétvégi közlekedés rendezésére.

Üdvözlettel:
Pap Zsigmond
tanácsos»